Helsingin Juhlamusiikkipalvelu

Timo Korhonen

Timo Korhonen
kitara

Timo Korhonen, s. 6.11.1964 Rautalammilla, on yksi soittimensa monipuolisimmista taitajista. Hän kiertää maailmaa solistina, kamarimuusikkona ja suosittuna mestarikurssien vetäjänä. Tulkinnallinen vapaus, karhumaisen vahva tekniikka ja soinnillinen rikkaus ovat Korhosen syvälle luotaavan taiteilijapersoonan rakennusaineita.

Hänen tulkinnoilleen on ominaista luonnollisuus, vahvat kontrastit ja pyrkimys sävellyksen sisällön mahdollisimman totuudelliseen, tyylin ymmärtävään toteutukseen.

orhonen on esiintynyt yli kolmessa kymmenessä maassa merkittävillä musiikkijuhlilla mm. Ojai Festival Californiassa Los Angelesissa, Tokiossa, Torontossa, Hong Kongin Chopin-festivaalilla, Strasbourgissa, Buenos Airesissa, Lontoossa, Berliinin Juhlaviikolla, Pariisissa, Roomassa, Madridissa, Brysselissä, Schleswig-Holsteinin musiikkijuhlilla, Havannassa, Atempofestivaalilla Caracasissa jne.

Korhonen on esiintynyt muun muassa seuraavien kapellimestarien kanssa: Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Osmo Vänskä, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste, Susanna Mälkki, Hannu Lintu, Tuomas Hannikainen ja Joseph Swensen.

Timo Korhonen antoi ensimmäisen julkisen konserttinsa 14-vuotiaana ja hänen kansainvälinen uransa alkoi 17-vuotiaana Münchenissä, kun hän voitti kaikkien aikojen nuorimpana Saksan Radioyhtiöiden järjestämän musiikkikilpailun. Korhosen opettajina ovat olleet Pekka Vesanen, Seppo Siirala ja Oscar Ghiglia.

Korhosen ohjelmistoon kuuluu koko keskeinen kitarakirjallisuus. Hän on palavasieluinen uuden musiikin puolestapuhuja ja on kantaesittänyt yli 40 sävellystä. Useat säveltäjät muun muassa Magnus Lindberg, Leo Brouwer, Toshio Hosokawa ja Kimmo Hakola ovat omistaneet hänelle teoksiaan.

Korhonen levyttää säännöllisesti Ondine-levymerkille ja tallenteet ovat herättäneet laajaa kansainvälistä huomiota: Cannes Classical Award 2003, Gramophone Recommends 2007, YLEn Vuoden levy -palkinto jne. Korhonen julkaisi 2011 kitaraedition Johann Sebastian Bachin sooloviuluteoksista yhteistyössä japanilaisen Gendai Guitar-kustantamon kanssa.

Korhonen oli kansainvälisen GUITARISTIVAL -kilpailun ja -festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja 1998-2008 ja toimi vuosina 1998-2000 järjestettyjen Suomenlinnan Kulinaaristen Konserttien taiteellisena johtajana. Korhonen on myös tammikuussa 2012 käynnistyneen kansainvälisen Sibelius Guitar-projektin toinen perustaja ja varapresidentti.

Timo Korhonen soittaa Richard Jakobin (Weissgerber) rakentamilla kitaroilla vuosilta 1925, 1928 ja 1932 ja Brian Cohenin vuonna 1996 rakentamalla kitaralla.

Helsingin Juhlamusiikkipalvelu Oy 2022