Helsingin Juhlamusiikkipalvelu

Jutta Seppinen
kapellimestari, mezzosopraano

”Seppinen näytti ennenkaikkea analysoineen [Straussin Heldenlebenin] partituurin erittäin huolellisesti ja olevan tietoinen paitsi siitä mitä haluaa sanoa, myös siitä miten ja millä keinoin. Tempot olivat vapauttavan raikkaita johdannossa, ja antoivat tasapainoisen vaikutelman, ja tulkinta tuntui ylipäätään olevan harkitun järkevästi balansoitu spontaanin emotionaalisen ja hiljaisemmin heijastelevan välillä.

Askel kuoronjohtajan pallilta orkesterin eteen – ja päinvastoin – voi olla varsin vaikea, mutta Seppinen on poikkeuksellinen lahjakkuus, erinomainen mezzosopraano kaiken lisäksi, ja hän antaa suppeahkosta orkesterikokemuksestaan huolimatta itsestään luotettavan vaikutelman.” (Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri 1.10.2016 Musiikkitalossa) Mats Liljeroos, Hufvudstadsbladet

”Mezzosopraano Jutta Seppinen tekee käsittämättömän upeasti kaiken: tunti verbaaliakrobatiaa, näyttelemistä, tunnetilojen nopeita leikkauksia. Jopa samassa fraasissa hän hellii, tukahduttaa, houkuttelee ja syyllistää.” ( Heinz-Juhani Hofmann: Monologiooppera Ihmissydän Sellosali)

Kapellimestari ja mezzosopraano Jutta Seppinen aloitti musiikkiopintonsa 7-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa viulunsoitolla. Sittemmin pääinstrumentti vaihtui pianon kautta lauluun. Ammattiopintoja hän jatkoi Sibelius-Akatemiassa opiskellen laulun lisäksi kuoronjohtoa ja musiikinteoriaa. Seppinen on suorittanut laulun diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin ja hän valmistui musiikin maisteriksi tammikuussa 2008. Kapellimestaridiplomin Seppinen suoritti lokakuussa 2016 erinomaisin arvosanoin ja arvostelumenestyksin.

Orkesterinjohtoa hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa 2011-16 Leif Segerstamin ja Atso Almilan johdolla. Edellä mainittujen lisäksi häntä ovat opettaneet muun muassa Esa-Pekka Salonen, Osmo Vänskä, Jorma Panula, Mikko Franck, John Storgårds ja Herbert Blomstedt. Kevään 2013 hän opiskeli orkesterinjohtoa Hochschule für Musik und Theater Leipzig:ssa opettajanaan Ulrich Windfur.

Seppinen on johtanut muun muassa Kuopion kaupunginorkesteria, Tampere Filharmoniaa, Helsingin barokkiorkesteria, Wegelius kammarstråkaria, Pori Sinfoniettaa, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria, Lapin kamariorkesteria, Joensuun kaupunginorkesteria, Turun filharmonista orkesteria, Vaasan kaupunginorkesteria ja Lahti Sinfoniaa. Hän on myös toiminut Sakari Oramon ja John Storgårdsin assistenttina.

Ennen kapellimestariuraansa Seppinen on tehnyt uran kuoronjohtajana sekä toiminut muunmuassa HKO:n ja Avanti! kamariorkesterin kuorokapellimestarina. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden kuorojen kanssa, joista mainittakoon maailmankuulu Thomanerchor Leipzig. Vuodesta 2009 Seppinen on toiminut Akademiska damkören Lyranin taiteellisena johtajana, sekä syksystä 2022 alkaen myös Key Ensemblen taiteellisena johtajana. Lyrania Seppinen johti myös lokakuussa 2016 Praga Cantat -kilpailussa, jossa sekä kuoro että Seppinen saivat loistavan menestyksen ja useita palkintoja.

Laulajana mezzosopraano Jutta Seppinen on keskittynyt erityisesti barokin ja modernin musiikin esittämiseen. Hänen tärkeimpiä oopperaroolejaan ovat Perttu Haapasen Solity:d-oopperan sopraanorooli sekä Heinz-Juhani Hofmannin arvostelumenestyksen saavuttanut monologiooppera Ihmissydän, joka on sävelletty Seppiselle. Hänen repertoaariinsa kuuluvat myös muun muassa Bachin Matteus-passio ja Luciano Berion Sinfonia, jonka hän on myös levyttänyt EMO-ensemblen, Radion sinfoniaorkesterin ja Hannu Linnun kanssa.

www.juttaseppinen.fi

Helsingin Juhlamusiikkipalvelu Oy 2022