• Suomeksi
  • In English
Helsingin Juhlamusiikkipalvelu logo

Jutta Seppinen

kapellimestari
mezzosopraano

"Seppinen näytti ennenkaikkea analysoineen [Straussin Heldenlebenin] partituurin erittäin huolellisesti ja olevan tietoinen paitsi siitä mitä haluaa sanoa, myös siitä miten ja millä keinoin. Tempot olivat vapauttavan raikkaita johdannossa, ja antoivat tasapainoisen vaikutelman, ja tulkinta tuntui ylipäätään olevan harkitun järkevästi balansoitu spontaanin emotionaalisen ja hiljaisemmin heijastelevan välillä.

Askel kuoronjohtajan pallilta orkesterin eteen - ja päinvastoin - voi olla varsin vaikea, mutta Seppinen on poikkeuksellinen lahjakkuus, erinomainen mezzosopraano kaiken lisäksi, ja hän antaa suppeahkosta orkesterikokemuksestaan huolimatta itsestään luotettavan vaikutelman." (Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri 1.10.2016 Musiikkitalossa) Mats Liljeroos, Hufvudstadsbladet


Kapellimestari Jutta Seppinen johti teoksen kaksi viimeistä osaa (Sibelius sinfonia nro. 4) ja rakensi upean pitkälinjaisesti etenkin kolmatta osaa Il tempo largo. Seppisellä on hyvä, tasapainoinen johtamistekniikka, ilmeikkäät kädet ja kykyä pitää linjat hallussaan.” (Kuopion kaupungin orkesterin konsertti 13.5.2015) Savon Sanomat, Jussi Mattila

”Mezzosopraano Jutta Seppinen tekee käsittämättömän upeasti kaiken: tunti verbaaliakrobatiaa, näyttelemistä, tunnetilojen nopeita leikkauksia. Jopa samassa fraasissa hän hellii, tukahduttaa, houkuttelee ja syyllistää.” ( Heinz-Juhani Hofmann: Monologiooppera Ihmissydän Sellosali)

Kapellimestari ja mezzosopraano Jutta Seppinen aloitti musiikkiopintonsa 7-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa viulunsoitolla. Sittemmin pääinstrumentti vaihtui pianon kautta lauluun. Ammattiopintoja hän jatkoi Sibelius-Akatemiassa opiskellen laulun lisäksi kuoronjohtoa ja musiikinteoriaa. Seppinen on suorittanut laulun diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin ja hän valmistui musiikin maisteriksi tammikuussa 2008.

Syksystä 2011 alkaen Seppinen opiskeli orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon luokalla opettajinaan professorit Leif Segerstam ja Atso Almila. Häntä ovat edellämainittujen lisäksi opettaneet muunmuassa Esa-Pekka Salonen, Osmo Vänskä, Jorma Panula, Mikko Franck, John Storgårds ja Herbert Blomstedt. Kevään 2013 hän opiskeli orkesterinjohtoa Hochschule für Musik und Theater Leipzig:ssa opettajanaan Ulrich Windfur

Syksyllä 2013 Seppinen johti ”Kuule, minä sävellän” -konserttiprojektin, joka oli RSO:n, HKO:n ja Kansallisoopperan yhteistuotanto. Kesällä 2014 hän debytoi oopperakapellimestarina Kokkolan Oopperakesässä toimien myös Sakari Oramon assistenttina. Samaan vuoteen mahtui myös toinen oopperadebyytti Sibelius-Akatemian oopperan Cosi fan tutte -produktiossa. Keväällä 2014 hänet valittiin myös Suomen kansallisoopperan Kapuapu-ohjelmaan. Keväällä 2017 hän johti myös Riikka Talvitien Kamarioopperan Tuomarin vaimo.

Syksyllä 2014 oli vuorossa debyytti Tampere Filharmonian kapellimestarina. Keväällä 2015 hän johti Helsingin barokkiorkesteria ja syksyllä 2015 Wegelius kammarstråkaria. Kesällä 2016 hän toimi apulaiskapellimestarina Savonlinnan oopperajuhlien Don Giovannissa. Kapellimestaridiplomin Seppinen suoritti lokakuussa 2016 erinomaisin arvosanoin ja arvostelumenestyksin. Diplominsa jälkeen Jutta Seppinen on joihtanut muunmuassa Pori Sinfoniettaa, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria, Lapin kamariorkesteria, Joensuun kaupunginorkesteria, Wegelius kammarstråkaria, ESTA.n jousiorkesteria, Turun filharmonista orkesteria ja Sibelius-Akatemian kamariorkesteria.

Ennen kapellimestariuraansa Seppinen on tehnyt uran kuoronjohtajana. Hän on tullut tunnetuksi ennakkoluulottomilla ohjelmistokokonaisuuksillaan sekä perinteisen konserttikonseptin ravistelijana. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden kuorojen kanssa, joista mainittakoon maailmankuulu Thomanerchor Leipzig, sekä toiminut muunmuassa HKO:n ja Avanti! kamariorkesterin kuorokapellimestarina. Hän on konsertoinut useiden Euroopan maiden lisäksi Yhdysvalloissa ja Argentiinassa. Vuodesta 2009 Seppinen on toiminut Akademiska damkören Lyranin taiteellisena johtajana. Kuorolta ilmestyi keväällä 2016 levy, joka on niittänyt erinomaisia arvosteluja.

Laulajana mezzosopraano Jutta Seppinen on keskittynyt erityisesti barokin ja modernin musiikin esittämiseen. Hän on esiintynyt musiikkifestivaaleilla ja osallistunut konsertti -ja oopperatuotantoihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen tärkeimpiä oopperaroolejaan ovat Perttu Haapasen Solity:d-oopperan sopraanorooli sekä Heinz-Juhani Hofmannin arvostelumenestyksen saavuttanut monologiooppera Ihmissydän, joka on sävelletty Seppiselle.

Seppinen on kantaesittänyt lukuisia hänelle kirjoitettuja teoksia ja hän on työskennellyt useiden säveltäjien ja yhtyeiden kanssa. Vuonna 2012 hän lauloi Matteus-passion altto-soolot Opus-X barokkiorkesterin solistina sekä keväällä 2013 Radion sinfoniaorkesterin solistina Berion Sinfoniassa. Hän on nauhoittanut Yleisradiolle muunmuassa Heinz-Juhani Hofmannin, Veli-Matti Puumalan, Maija Hynnisen, Sebastian Hillin ja Matthew Whittallin musiikkia. Seppisen saattaa nähdä joskus laulamassa myös HKK:n riveissä.

www.juttaseppinen.com

Helsingin Juhlamusiikkipalvelu Oy
Kattilarinne 8
02330 ESPOO

puh. 09 - 262 8109
fax 09 - 262 8113
jmp@jmpmusic.fi

© Helsingin Juhlamusiikkipalvelu Oy

Siteseq - Kotisivut yritykselle